• De kosten van een fietsverzekering verschillen sterk tussen gemeenten, zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Overstappen.nl.
  • Voor een driejarige verzekering van een e-bike van 3.000 euro betaal je in Middelburg 234 euro minder dan in Amsterdam.
  • Het verschil valt deels te verklaren door de kans op diefstal.
  • Lees ook: Aantal schuurinbraken stijgt: vooral e-bikes en dure barbecues zijn gewild

Fietsongelukken komen steeds vaker voor en e-bikes zijn steeds vaker doelwit van diefstal. Een fietsverzekering is dan ook geen overbodige luxe. Maar het kan wel een flinke kostenpost zijn, afhankelijk van waar je woont.

Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Overstappen.nl, die de prijsverschillen voor fietsverzekeringen tussen gemeentes in kaart bracht.

Een verzekering met een looptijd van drie jaar voor een e-bike van 3.000 euro kost in Amsterdam 383 euro. Voor diezelfde verzekering van dezelfde aanbieder ben je in Middelburg slechts 149 euro kwijt. Dat is een verschil van maar liefst 234 euro, puur op basis van waar je woont.

Het verschil valt deels te verklaren door het risico op diefstal. "Verzekeraars schatten de kans op diefstal en/of andere schades vele malen hoger in de steden [de Randstad, red.] dan in de rustigere stukken van Nederland", zegt Jeremy Broekman van Overstappen.nl in het persbericht.

Dat is niet geheel onterecht. In Amsterdam vonden vorig jaar 13,5 fietsdiefstallen per 1.000 inwoners plaats, schrijft de vergelijkingssite op basis van data van de politie. In Middelburg waren dat er 8,2.

Met een fatbike, een populair model onder jongeren, kun je bij meerdere verzekeraars al helemaal niet meer terecht wegens het hoge aantal diefstallen.

Verzekeraars introduceren eigen risico voor e-bike

Naast het verhogen van de premie, scherpen verzekeraars ook hun voorwaarden aan. Sinds 1 maart betalen klanten van ANWB 5 procent van het verzekerde bedrag aan eigen risico, als hun elektrische fiets wordt gestolen. Bij diefstal van onderdelen, zoals de accu, geldt een eigen risico van 50 euro.

Ook concurrent Univé experimenteert met een eigen risico. Hierbij kunnen e-bikebezitters een vrijwillig eigen risico van 100 euro, 250 euro of 500 euro instellen.

LEES OOK: Verzekeren-e-bike duurder door hoger risico op diefstal: ANWB introduceert eigen risico